skip to Main Content

Nya svenskar på Ethno

Ethno lockar varje år både svenska och utländska deltagare till Rättvik. I år kommer dessutom ett halvdussin deltagare som hör hemma i båda kategorierna – unga svenska musikanter med rötterna i andra länder. Flyktingar, nyanlända, ensamkommande, ungdomar som flytt krig och förtryck som nu kommer för att möta både Sverige och världen på Ethno.

Eritrea, Syrien, Iran och Afghanistan är hemländerna som Sarkawt, Yonas, Dania, Farhad, Ameer, Habibulah och Hasibulah kommer från. Sedan en tid finns de alla på olika platser i Sverige där de, kanske också med musiken som hjälp, etablerar sig i sitt nya land.

Dania Abdulrahim är 24, syrier och den enda kvinnan i gruppen. Hon sjunger och spelar saz och darbouka. Hon bor i Borlänge där hon redan spelar olika slags folkmusik i gruppen Bullermyren. Pappa och farfar var musiker och Dania hoppas gå i deras fotspår.

Från Syrien kommer också Farhad Misto som spelar tambur och bor i Stockholm. Med stöd av bl a studieförbundet Bilda spelar han redan i en blandad musikgrupp. Ameer Tarabolsy, 19, är också syrier och spelar fiol (bilden t v). Han har spelat sedan han var sex och framträtt med många orkestrar i bl a Damaskus men också i grannländer som Libanon och Dubai. Han spelar orientalisk musik och folkmusik och bor nu i Nybro.

Sarkawt från Iran heter numera Karlsson sedan han adopterats av en svensk familj i Uddevalla. Han är 21 och spelar klarinett, går sista året på gymnasiet estetisk linje/ orkesterprogrammet. Han har spelat klarinett i 9 år, mest kurdisk och turkisk folkmusik i olika grupper.

Yonas Kidane ( bilden t v), 19, spelar krar, bor i Smedby utanför Kalmar och kommer från Eritrea. Han har bott i Sverige i snart två år. Han lärde sig spela krar av en farbror när han var sju år. ”Att spela gör mig glad”, säger han. ”Ibland känns det ensamt att inte ha någon att spela med. Det skulle vara roligt att få lära sig mer om annan musik. Man kanske kan blanda och spela tillsammans med andra.”

Hasibulah och Habibulah är två unga killar som kommer från Afghanistan och finns i Småland där de också framträder som Afghan Group (översta bilden).

Tack till svenska organisationen Songlines och studieförbundet Bilda som bidragit till att de här ungdomarna nu får en chans att möta likasinnade från hela världen på Ethno!