skip to Main Content

De delar på stipendiet!

Varje år delar Ethno/Folkmusikens Hus ut ett stipendium till en ung rättviksspelman som får chansen att möta världen på sommarlägret Ethno. I år är det två rättvikstjejer som delar på stipendiet och får vara med om sommarens verkliga äventyr!

Frida Christiansson, 18, och Emma Werkmästar, 18 i juli, är årets glada stipendiater. Båda är från Rättvik, båda har spelat fiol sedan de var 5-6 år och båda pluggar nu vidare på gymnasium i Falun. Och båda har förstås folkmusik i familjen. Frida med en mormor som spelat och Emma som har spelmän på båda sidorna av familjen. Vikarbyns Lilla Spelmanslag är förstås också en gemensam nämnare liksom Musikskolan i Rättvik. Både Emma och Frida har också varit med på Musik vid Siljans kurs Låtspel för barn och den avslutas traditionsenligt med att kursdeltagarna får vara med på Ethnos konsert i Rättviksparken och spela en låt med världsmusiklägrets alla ungdomar. Och självfallet har dessa konserter inspirerat.

– Ethnokonserten var varje år något som man såg fram emot att höra och även vara en del av då vi som var med och spelade i kursen fick vara med på några låtar på konserten, säger Frida. Det har varit en dröm för mig att en dag vara med på Ethno. Som den sociala person jag är ser jag verkligen fram emot att få träffa nya människor och det ska bli så roligt att knyta band med personer från andra länder.

– Ärligt talat var en av höjdpunkterna med kursen att få vara med på Ethnokonserten, säger Emma. Det fanns varje år en så stor gemenskap och energi på scenen vilket gjorde att jag, efter första året på Musik vid Siljan, lovade mig själv att jag skulle göra vad som helst för att få vara med på Ethno när jag blev stor. Äntligen har den drömmen blivit verklighet!

Ethno drivs av Folkmusikens Hus i Rättvik och arrangeras för 29:e året i år. Ethno samlar varje gång nära hundra unga folkmusiker från hela världen. I år kommer Frida och Emma att få träffa nya vänner från bl a Brasilien, Kambodja, Uganda, Palestina och Australien – plus en rad europeiska länder förstås. Ethno är först och främst en mötesplats där ungdomarna lär ut sin musik till varandra och där tanken är att unga får en chans att utvecklas både socialt och musikaliskt, lära känna världen och skaffa sig ett musikaliskt nätverk. Ethno äger rum i Rättvik 28 juni till 6 juli och hundramannaorkestern spelar bl a i Bingsjö 4 juli och Rättviksparken 5 juli. Rättviksstipendiet är ett sätt för Ethno att tacka Rättvik för det goda samarbete man etablerat och som varje år skapar en så fin grund för detta internationella musikläger. I och med att det i år är två stipendiater står Ethno för halva avgiften till båda.

Och Frida och Emma kan knappt vänta tills 28 juni då alla samlas på Rättviksskolan.

– Musiken är verkligen ett världsspråk som jag är så glad att få vara en del av, säger Frida.

– Att min passion för fiolspelandet skulle ge mig möjligheter som detta var inget jag ens kunde drömma om när jag var liten, säger Emma. Och jag är så tacksam över att få ta del av det här stipendiet, det betyder väldigt mycket för mig.