Första besöket från Kambodja!
För första gången någonsin får Ethno besök av kambodjanska unga musiker i år. Tack vare kontakter med Cambodian Living Arts kommer nu tre ungdomar till Ethno i sommar. Med instrument som roneat ek, khim, takhe och tro.
Sothan Kheav (bilden ovanför) spelar roneat ek som är ett slags xylofon av bambu eller annat hårt träslag, men också den fjärilsformade khim, ett slags cimbalom eller hackbräde. Han undervisar men skriver också egen musik, bl a för en cirkus, och gillar att integrera kambodjanska med västerländska instrument.
Veasna Sim spelar också khim (bilden t v), han kommer från landsorten men studerar nu musik på universitet i Phnom Penh. Han spelar också takhe som är en krokodilformad cittra (!). 25-åriga Sokuntarvry Kao (bilden t v) är sångerska, uppväxt i en sångarfamilj. Hon studerar körsång på samma universitet som Sim Veasna. Hon har vunnit flera sångtävlingar, bl a en japansk-kambodjansk tävling med 16 solister.
– Det här är en fantastisk upplevelse för mig att få dela med mig av den kambodjanska khmer-kulturen till andra länder, säger Sokuntarvry (bilden t v). Liksom att kunna återvända hem med kunskaper om musik från andra länder.
Khmer är officiellt språk och även den största befolkningsgruppen i Kambodja. Khmer var också namnet på ett stort medeltida rike som också omfattade delar av Thailand och södra Vietnam med en rik historia. Roneat ek används i ceremoniell hovmusik som dans eller religiösa ceremonier. Cittran takhe används i mohorimusik, festmusik som bröllop eller folkdans. Tro är ett två- eller tresträngat instrument, ett slags fiol som spelas med stråke, upprättstående i knät. Ofta gjort av kokosnöt och använt i klassisk hovmusik.
I slutet av juni får vi höra mer!