skip to Main Content

Alicia fick stipendium

17-åriga Alicia Salomonsson fick årets ethnostipendium i Rättvik. Varje år delar Ethno ut ett särskilt stipendium till en ung musikant från Rättvik, som tack för det goda samarbetet med Rättviks kommun – och i år var det alltså Alicia som fick stipendiet.

– Jag är otroligt lycklig att få vara med detta år och få den här möjligheten, och det är en stor ära att få representera Rättvik i folkmusikandan, säger Alicia.

Alicia kommer från Skellefteå men flyttade till Rättvik 2003 med sin pappa. Hon fick upp ögonen för fiolen i 6-7-årsåldern och har spelat med musikläraren och spelmannen Margaretha Mattsson sedan andra eller tredje klass.

– Henne har jag att tacka för otroligt mycket, hon har hållit mitt intresse vid liv och gjort att jag fått uppleva så mycket som jag aldrig kommer att glömma. Alla resor, kompisar och musiken jag lärt mig är något som har satt stora spår i mitt liv.

Via musikskolan i Rättvik och Vikarbyns Lilla Spelmanslag hamnade Alicia sedan på gymnasiet i barndomens Skellefteå där hon nu studerar musik. Framtidsdrömmarna inkluderar förstås musik men också USA, Broadway, musikaler och röstskådespeleri åt Disney.

Men först ska Alicia vara med på Ethno i Rättvik i sommar. Där kommer hon att få spela och sjunga ihop med hundra andra ungdomar från länder som Nya Zeeland, Kambodja, Chile och Zimbabwe. Ett äventyr hon förstås ser fram emot.

– Det är svårt att säga vad jag mest ser fram emot utan det är nog själva upplevelsen! Människorna jag kommer att få möta, musiken jag ska få spela och minnena jag kommer att skapa. Ethno är något man får vara med om en gång i livet och jag är så tacksam att jag får ta del av det i år.