skip to Main Content

Kolla in Ethno-utställningen!

Nu har utställningen ”30 bilder från 30 år med Ethno” öppnat på Folkmusikens Hus i Rättvik. En vacker utställning med fascinerande bilder från världens alla Ethno – och med ett stort antal videoklipp som man kan se på plats med hjälp av QR-kod och en mobiltelefon.

Denna jubileumsutställning skulle förstås ha visats under jubileumsåret 2020 menpandemin satte ju stopp för det mesta i fjol. Nu är den i alla fall på plats och bjuder på en rad fängslande bilder från Ethno på olika platser i världen. Ethno, som föddes under Falun Folkmusikfestival 1990, finns idag i mer än 30 länder på alla kontinenter. Salomonöarna, Sicilien, Katalonien, Chile, Kambodja och Nya Zeeland är bara några av de Ethno som man via bilder och länkade videofilmer kan få spännande inblickar i.

Hudiksvallskonstnären och illustratören Jens Ahlbom har byggt utställningen och framför allt dess fantasieggande centralpunkt, en världskarta med alla Ethno inprickade och med seglande folkmusikinstrument som under en blå himmel stävar ut för att sprida folkmusiken vidare över jorden.

På utställningen visas också den särskilda minnessten som inspirerad av den minnessten Ethno fick från maorierna på Nya Zeeland 2017, nu tagits fram för att likt en budkavle under de närmaste åren resa från Ethno till Ethno med sitt budskap om fred, samhörighet, vänskap och respekt. Stenen är gjord av älvdalsporfyr, Dalarnas landskapssten, vilket passar bra eftersom det var just i Dalarna som Ethno en gång föddes.

Utställningen är öppen hela sommaren, kolla öppettider på folkmusikenshus.se.